Prijswinnaars 2016

Dylan Drent wint Gouden Willem Partij

zondag 14 augustus 2016
In Menaldum wordt elk jaar om Gouden Willems gekaatst en Dylan wint met zijn vrije formatie partuur daar vandaag de 1e prijs!
Zijn partuur slaagde er ook deze keer weer in om het favoriete partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Daniël Iseger te verslaan. Bauke Triemstra verslaat dus steeds vaker zijn broer Taeke. Patrick Scheepstra werd koning van de partij. De finale werd nog erg spannend en werd pas gewonnen met 5-5 en 6-0.
Pollie Kwast is dit jaar de coach en dat heeft zeker een positieve uitwerking op dit soms wat onstuimige partuur.

Hieronder het verslag uit de Leeuwarder Courant:

Dylan Drent drijft opslager tot wanhoop

Misschien is Dylan Drent op dit moment wel de beste voorinse in het kaatscircuit. De 23-jarige Harlinger is dit seizoen een obsessie voor opslager Gert-Anne van der Bos.

In de onderlinge confrontaties heeft Drent een straatlengte voorsprong opgebouwd op de opslager, die nog steeds als de beste in het hoofdklassecircuit wordt beschouwd. ,,Het is 8-2 of 9-2. Zoiets, maar dat maakt niet uit”, zei Drent gistermiddag na de Gouden Willempartij in Menaam. Daar wist hij met Bauke Triemstra en Patrick Scheepstra, die tot koning werd uitgeroepen, een gekke finale te winnen.

De eindstrijd was niet goed, wel spannend. De meeste emotie zat echter in de partij daarvoor, de confrontatie tussen de parturen van Van der Bos en Bauke Triemstra. Drent kaatste weer eens met het mes tussen de tanden. Hij daagde tegenstanders uit, was soms een beetje aan het zuigen. De toeschouwers die meer reuring op hoofdklassepartijen willen, kwamen dan ook aan hun trekken.

Weer raak
Drent: ,,Iedereen weet dat zij het beste partuur aller tijden zijn. Dan is het altijd leuk van die mannen te winnen.” Gert-Anne van der Bos moet onderhand gek worden van die uitdagende Harlinger. Op de PC wonnen Drent en zijn maten in de eerste omloop van trio Van der Bos. Nu was het weer raak.

Van der Bos haalt in Drent het beste naar boven. ,,Ik heb het weleens vaker gezegd, maar toen ik net in de hoofdklasse kwam was het: ‘Bos is de beste’. Het was Bos dit en Bos dat. Het ging alleen maar over Van der Bos. Ik zei: ‘Als hij dan de beste is wil ik dat eerst weleens zien’. Ik wilde die uitdaging aangaan. Tot nu toe gaat het hartstikke goed.”

Drent heeft vat op de snelle opslagballen van Van der Bos. ,,Zijn bal knikt altijd naar de rechterhand. Dat is mijn slag wel een beetje. Het is met die mannen ook een verbale wedstrijd, maar er blijft niks van hangen. We trainen ook gewoon met elkaar.’’

Titanengevecht
De makke van het partuur Triemstra is dat het na zo’n titanengevecht in de volgende confrontatie kwetsbaar is. Dat was nu ook het geval tegen trio Johan van der Meulen, maar de drie kwamen ermee weg: 5-5 en 6-0. ,,Het was een merkwaardige finale”, erkende Drent. ,,Veel fouten aan onze kant, maar we hebben ons goed herpakt. Ik sloeg zelf even twee ballen op en toen zei Pollie (Kwast, de partuurbegeleider, red.): ‘Potdomme, nou allemaal de hasses der bij’. Toen ging het lopen en pakten we de punten.” In de beslissende fase haperde vooral de tweede opslag van Hylke Bruinsma.

Volgend seizoen kaatst Drent met PC-koning Hans Wassenaar en Marten Bergsma. Drent: ,,Ik vind het jammer dat ik bij deze jongens vertrek. Maar we hebben twee jaar met elkaar gekaatst en uiteindelijk gaat het maar om een wedstrijd. Die hebben we twee keer net niet gepakt. Ik had het idee dat ik aan iets anders toe was. Misschien pakt het goed of verkeerd uit, maar daar komen we volgend jaar wel achter.”

Zoals Drent voor Van der Bos een kleine obsessie is, is de PC dat voor Drent. In de halve finale ging zijn partuur op 3 augustus nipt ten onder tegen het partuur Tjisse Steenstra. Het verwerkingsproces had tijd nodig, erkende Drent. ,,Die PC zat lang in mijn kop. Ik ben op vakantie gegaan. Een week Maastricht en naar Amersfoort. Van hotel naar hotel. Ik moest er even uit.’’

Vleugels
,,Ik heb nog regelmatig aan die wedstrijd teruggedacht. Ik voelde me zo goed op de PC, zeker na de eerste omloop. Dan krijg je vleugels. Maar als we van Van der Bos winnen, willen we nog wel eens wegzakken. Op PC gingen we wel op het hoge niveau verder, maar we wonnen niet.”

Drent is ook een goede voetballer. Zeerobben is zijn club. ,,Ik ga morgen (vandaag, red.) weer rustig trainen met voetbal, maar ik blijf gewoon kaatsen. Het is mijn doel het seizoen fantastisch af te sluiten.”